Retraites

“Wie buiten zichzelf kijkt, droomt, wie binnenin kijkt ontwaakt.” ~ Carl Jung

Retraites zijn momenten waarin je je even terugtrekt uit de dagelijkse gang van zaken, de gewoonte waarmee je normaal op de automatische piloot door het leven gaat. Momenten waarin we de aandacht die voornamelijk naar buiten toe gericht is, naar binnen toe keren – naar ons ware Zelf. Er zijn maar heel weinig momenten waarin we gewoon echt even helemaal met ons Zelf zijn. Zelfs als we ‘alleen’ zijn, zijn we vaak nog in gezelschap van onze denkgeest die ons koppie voortdurend bezig houdt en ons in beweging zet met het bedenken en doen van allerlei activiteiten gericht op de toekomst of zelfs in het verleden. We zijn ons daardoor niet meer zo bewust van ons Zelf in het huidige moment. Van wat er eigenlijk Nu is… Wat zou er gebeuren als alles om je heen er niet meer is. Dat het stil wordt om je heen en in jezelf. Als er werkelijk niks anders is dan jij en een diepe eindeloze rust, harmonie, stilte – het ultieme NIKS.

Een retreat kun je zien als een ware traktatie voor jezelf, om even de aandacht aan jezelf te besteden en helemaal tot jezelf te komen. Het is een manier om jezelf weer op te laden met vitale energie, heldere inzichten te krijgen en een manier van diepe ontspanning.
Deze ontspanning, gebeurt niet helemaal vanzelf. Deze ONTspanning vloeit voort uit een INspanning. Bij Hridaya Hartschool nemen we je mee op een innerlijke reis terug naar daar waar je altijd al bent geweest. Hiervoor hanteren we een schema die net even anders dan anders gaat. Door o.a. dagelijkse Hridaya Hatha Yoga & Meditatie oefeningen (vnl. gericht op Zelfonderzoek) komen we steeds dichterbij ons ware Zelf.

“Als je blijft doen, wat je altijd al deed, zul je krijgen wat je altijd al kreeg.”
Met andere woorden: om iets anders te ervaren, zullen we iets anders moeten gaan doen, aldus de wijze woorden van Albert Einstein.

Zoals een schildpad zich van nature regelmatig terugtrekt in zijn schild, wanneer er gevaar heerst of om te rusten, alvorens weer naar buiten toe te treden vol hernieuwde energie en haar vruchtbare inzichten te delen. Zo heeft de mens ook de mogelijkheid om zich af en toe terug te trekken, zich te bezinnen en te berusten in haar eigen Hart wanneer dit nodig is.

De retraites bij Hridaya Hartschool zijn er in diverse vormen en intensiteit. Zo zijn er retraites die geheel in stilte plaatsvinden en andere waarin yoga en interactie een meer intensere rol speelt.

“Be quiet in your mind, quiet in your senses, and also quiet in your body. Then, when all these are quiet, don’t do anything. In that state truth will reveal itself to you.” ~ Kabir